Vinka

Catharanthus roseus ili vinka, cvijet poznatiji kao madagaskarska zimzelen ili ružičasta zimzelen, je vrsta roda Catharanthus i endemska je na Madagaskaru. Vinka je zimzelen polužbun ili zeljasta biljka koja raste do 1 m visine. Listovi su ovalni do duguljasti, dugi 2.5-9 cm i 1-3.5 sm široki, sjajno zeleni, bez dlaka, sa blijedim glavnim lisnim nervom i kratkom peteljkom dugom 1-1.8 cm, oni su raspoređeni u suprotnim parovima.

Cvjetovi su bijele do tamno roze boje sa tamnijim crvenim centrom, krunica je prečnika 2-5 cm sa pet režnjeva nalik na latice. U divljini, vinka je ugrožena biljka, glavni uzrok je razaranje njenog prirodnog staništa. Takođe se ipak široko uzgaja i naturalizovana je u suptropskim i tropskim oblastima svijeta. Veoma je dobro prilagođena za rast u Australiji.

U našim krajevima, vinka se gaji kao jednogodišnja cvjetnica. Za gajenje se uglavnom koriste novije vrste, koje su niske rastom (dostižu visinu od oko 20 cm). Vinka voli polusjenovita mjesta za uzgoj, kako u bašti ili vrtu, tako i u saksijama ili žardinjerama. Postoje žbunaste i padajuće vrste vinke. Sok koji se dobija iz vinke je mliječne strukture, ima ljekovito dejstvo i koristi se u farmaciji.