Prkos

Prkos, poznat i pod nazivom portulak je veoma otporna baštenska biljka. Prkosi svim vremenskim, ali i drugim nepovoljnim uslovima. Cvjeta neprekidno, od juna do prvih mrazeva. Cvjetovi prelijepih boja se otvaraju na suncu i unose vedrinu u eksterijer doma. Cvjetovi prkosa su jednostruki ili puni, u raznim bojama: bijeli, žuti, narandžasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, a same latice talasaste ili ravne. Preko noći i kada je oblačno cvjetovi se zatvaraju.

Prkos ima crvenkastu zeljastu stabljiku i igličaste, mesnate, kratke listiće. Poraste u visinu od 10 do 15 santimetara. Povoljno vrijeme za sađenje prkosa, iz sjemena ili sadnica su mart i april. Sadi se u kamenjare, cvjetne gredice, ili u cvjetne leje u vrtovima. Na sunčanim terasama, balkonima ili prozorima može da se gaji i u saksiji, žardinjeri, sandučiću.

Prkos ne zahtijeva plodno zemljište. Najbolje uspijeva na sunčanom svijetlom mjestu, na pjeskovitom i dobro drenažnom zemljištu. Ako se sadi u posude, treba da se obezbijedi dobra drenaža, na dno postave komadići cigle i kamenčići sa pijeskom. Zalivanje prkosa je rijetko, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina. Prihranjivanje prkosa nije neophodno, ali može da se prihrani tokom perioda cvjetanja. Prkos se širi po tlu i tako stvara osoben cvjetni pokrivač u vrtu.