Neven

Neven (latinski Calendula officinalis), jednogodišnja ili rjeđe dvogodišnja zeljasta biljka, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narandžaste boje. Primjena nevena u terapijske svrhe poznata je je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Evropu. Kao ljekovita biljka koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.

Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano. Oblik listova se razlikuje u zavisnosti od njihovog položaja: gornji su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su s krilatom drškom. Cvjetovi su sakupljeni u glavičaste, narandžastožute, krupne cvati. Periferiju cvati grade jezičasti cvjetovi naslagani u 2-3 reda, a sredinu cjevasti cvjetovi. Omotač cvati grade uzani, zeleni, ljepljivi i dlakama pokriveni listići.

Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen (koji je izuzetno dobar antioksidans i štiti od raka grlića materice), bjelančevine, pigmente karotenoide (daju boju cvjetovima), kalendulin, minerale (kalijum, sumpor i dr.), gorke supstance i dr. Upotrebljava se u obliku čaja, kao dodatak salatama i drugim jelima, a za vanjsku upotrebu u obliku ulja, masti ili obloga.