Kadifice

Kadifice su rod od oko 59 jednogodišnjih i višegodišnjih travastih biljaka iz porodice glavočika, Asteraceae, porijeklom iz jugozapadnog dijela SAD-a, Meksika i juga južne Amerike. Narastu u visinu od 5 cm – 2,2 metara, u zavisnosti od vrste. Naziv tagetes vjerovatno potiče od imena etrurskog boga.

Kod nas se kadifice uzgajaju kao jednogodišnje cvijeće i ovu biljku mnogi iznova otkrivaju kao idealno cvijeće za gredice zbog njenog neprekidnog cvjetanja cijele godine i izuzetne otpornosti.

"Starinske” sorte imaju jak, mošusni miris, nekima neprijatan, drugima prijatan, ali apsolutno poznat kao miris kadifice (sličan miris ima biljka neven). Neke novije sorte su uzgajane da budu bez mirisa, ili čak neke imaju i ugodan miris. Svejedno, miris kadifice ima jako bitnu ulogu, jer svojim mirisom tjera neke štetočine iz tla. Stoga se preporučuje saditi ih svuda po vrtu, posebno uz paradajz, papriku, patlidžane, krompir i duvan. Najviše vole rasti na sunčanim gredicama, ali podnose i laganu polusjenu.