Cikorija

Cikorija se gaji u zapadnoj Evropi kao povrtarska biljka (radi lista), ili kao industrijska (radi korijena od kojeg se priprema odličan i zdrav surogat kafe), ali se mogu naći i sorte sa kombinovanim svojstvima. Naročito je popularna u mediteranskom pojasu, gdje se tokom zime i ranog proljeća često koristi kao „vitaminska salata zdravlja“.

Kultivisana cikorija, poznata pod imenom radič, zadržala je dosta ljekovitih svojstava svog divljeg rođaka i otuda je veoma korisno povrće. Pored karotina i vitamina C, sadrži dragocjenu gorku materiju intibin, koja povoljno utiče na varenje i kvalitet krvnih sudova. Vretenasti korijen je bijel i mesnat i najbolji je kada dostigne dužinu od oko 15–20 cm. Bujnu rozetu karaterišu ovalno izduženi listovi, ravnih ivica. Iz korijena kultivisanog radiča, tokom zime iznikne bijela, izdužena glavica nježnog, krhog lišća, koja je ne samo veoma ukusna, prijesna salata, nego je i pravi rudnik vitamina i minerala.