Begonija

Krupnim, jednostavnim ili punim cvjetovima u bijeloj, crvenoj, roze, narandžastoj i  žutoj boji, kao i šatiranim laticama, Elatior-begonije u drugi plan stavljaju sve ostale cvjetnice.

Prirodno stanište begonija su tropske kišne šume i to viši djelovi stabala. Kada to znamo, jasno nam je da im treba adekvatno mjesto.  Većini vrsta odgovara svijetlo stanište, ali bez direktnog sunca, jer cvjetovi i listovi mogu dobiti opekotine (braon fleke). Lisnodekorativne begonije šarenih listova traže više svjetlosti u odnosu na većinu jednogodišnjih cvjetnih begonija. Ove biljke vole toplije mjesto u stanu. Tokom zime temperatura u postoriji treba da je najmanje 18 °C tokom noći.

Begonije u prostorijama koje se zagrijavaju treba orošavati vodom. Vole visoku vlažnost vazduha. Takođe, treba redovno provjetravati prostoriju u kojoj stoje jer svjež vazduh sprečava oboljevanje biljke. Oboljele listove treba odmah ukloniti. Begonija može nedeljama da zamenjuje buket cvijeća na vašem stolu i zato treba znati kako da je pravilno njegujete.